top of page

Tecnologia

El segle XXI també s'anomena l'era d'Internet i hem d'aprendre a introduir correctament aquestes tecnologies a la vida dels més petits.

El consum habitual de contingut digital pot afectar al desenvolupament físic i social del nadó

L’Acadèmia Americana de Pediatria (AAP) publica nous consells respecte l’ús de dispositius electrònics per alertar als pares de les conseqüències en un nadó. És important conèixer primer el món real per introduir-se a l’era de les pantalles de manera adequada i sana.

Arlet Mollà | 14 de maig de 2018

​

Dilluns passat, es va fer públic l'informe amb les noves indicacions respecte l’ús de mòbils, tauletes, ordinadors i televisió per part dels nens. L’AAP, l’Acadèmia Americana de Pediatria, ha anunciat que pot ser un bon recurs per calmar al bebè però no s’ha de convertir en un costum diari.

​

Adverteixen de l’accés ‘il·limitat’ (en tot moment a través del telèfon i tabletes dels pares) a aquestes tecnologies pot afectar seriament al desenvolupament del nen.

El consum habitual de productes televisius -sobretot dibuixos animats- a través de qualsevol tipus de tecnologia està afectant negativament al procés d’aprenentatge psicomotor, social i emocional dels infants. Els nens i nenes passen moltes hores davant d’algun tipus de pantalla i això fa que es moguin i juguin menys, no es relacionin ni parlin i, per tant, actualment s’observa que tenen mancances en el seu desenvolupament habitual.

 

El constant contacte amb les pantalles i la televisió provoca afectacions en la parla i l’escolta, en aprendre del món i de la vida i, fins i tot, a l’hora de dormir. L’altre àmbit que queda, alarmantment, modificat és el del desenvolupament de la creativitat i de la imaginació. En certa manera, si s’abusa de les noves tecnologies, es formen nens inadaptats al món on viuen.

Enllaços d’interès: 

-> Notícia complementària (de La Vanguardia).

-> Bebés y más.

Les recomanacions de l’AAP tenen l’objectiu d’afrontar la nostra situació actual, envoltats de tecnologia en tot moment; l’anomenada era digital. Entre les instruccions aconsellades, l’Acadèmia en proposa quatre a destacar, en primer lloc, res de pantalles abans dels 18 mesos. El bebè necessita, durant aquests mesos, desenvolupar una relació sana amb el medi i amb les motivacions pròpies d’un nadó; per tant, s’ha d’evitar el contacte amb qualsevol tipus de pantalla. 

​

En segon lloc, continguts d’alta qualitat entre 18 i 24 mesos com a primer contacte amb els continguts digitals. O sigui, allò que es permeti veure al nadó haurà de tenir una altra qualitat pel que fa al contingut -de jocs, per exemple-  i sempre amb presència del pare o mare per ajudar a entendre allò que veu l’infant.

​

En tercer lloc, continguts d’alta qualitat no més d’una hora entre els 2 i 5 anys, per tal de limitar l’ús dels mitjans al llarg del dia. Els pares hauran d’acompanyar els seus fills per ajudar-los a entendre el que veuen i aplicar-ho al món real amb seny.

​

En quart lloc, a partir dels 6 anys, equilibri i sentit comú. En aquest punt del creixement s’ha de buscar l’equilibri del joc amb mitjans digitals i el consum de programes dins de la vida diària dels infants. El temps davant de les pantalles i el tipus de continguts s’han de controlar per no ocasionar danys al son, a l’activitat física ni a la manera de comunicar-se amb altres persones. 

Per conviure amb l’actual era digital cal crear un entorn sa: evitar pantalles quan s’estigui fent una altra activitat i que hi hagi espais a la casa lliures de tecnologies (com per exemple les habitacions). Ara bé, no tot és dolent, el benefici d’obrir una finestra a la comunicació del present i del futur s’ha de potenciar sempre amb seny.

 

És per aquest motiu que l’AAP encara la situació, amb les parts positives i negatives, i llença eines als educadors -pares sobretot- per enfortir primer el lligam del bebè amb la realitat i, més endavant, entrar al digital. En definitiva, el primer és conèixer el que succeeix al dia a dia, aprendre a viure, ser autònom, respectar l’entorn, desenvolupar habilitats socials i físiques… tenir temps de ser un nen. 

Per saber-ne més, 

segueix-nos!

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
bottom of page