VACUNACIÓ
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
---|
Les vacunes són de vital importància
David Sagrera Navarro | 29 de maig de 2018
És essencial vacunar els nadons i seguir les pautes i períodes de vacunació marcats pels especialistes, per evitar malalties infeccioses que poden desencadenar en problemes irreparables pels infants.
Les vacunes són antígens de malalties produïdes per microorganismes, perquè el nostre sistema immune generi anticossos de defensa. Per tant, és una manera d’entrenar el sistema immune abans que aparegui qualsevol d’aquestes malalties greus i, en molts casos mortals.
Aquestes vacunes combaten un ampli nombre de malalties infeccioses: la diftèria, pneumococ, meningococ, hepatitis B i A, Haemophilus influenzae i el tètanus entre d’altres. Totes aquestes

malalties avui dia, gràcies a les vacunes, la majoria dels qui estiguin vacunats de totes elles en correcte temps i forma, no les patiran al llarg de la seva vida.
La majoria de vacunes més comunes es recomana injectar-les en l’etapa d’infantesa, perquè el sistema immunitari en aquestes edats està poc desenvolupat. Això fa que en cas que un infant pateixi alguna de les malalties que es combaten amb vacunes, l’afecti de manera més greu que a una persona adulta. A més, evidentment perquè com abans siguis vacunat, patiràs menys riscos de patir llur malalties i gaudiràs de més anys de protecció vers aquestes.
MOVIMENT ANTIVACUNA
Avui dia ha sorgit un moviment antivacuna per part d’un sector de la societat, defensant que les vacunes són un invent de negoci per part de la indústria farmacèutica. Els defensors d’aquest moviment no científic, sinó social, a més afirmen que les vacunes produeixen efectes adversos com l’autisme. En canvi, els metges i científics especialistes ho desmenteixen totalment, consideren un greu error no vacunar un infant i confirmen que pot haver algun efecte secundari, però que no seran més greus que una febrada.
Arran d’aquesta polèmica els pediatres han de fer un treball de convenciment amb alguns pares dubtosos. El pediatra Joaquim Carbonell, col·laborador de Bbnestar, assegura que és una feina feixuga: “lluitem dia rere dia per convèncer aquells pares que creuen en el moviment antivacuna, i intentem enraonar amb ells perquè canviïn d’opinió per l’únic objectiu, que no és altre que el benefici del seu fill”.
El Dr. Carbonell alerta dels perills de les corrents contràries a la medicina que proposen d’altres alternatives, perquè creu que: “no estan aprovades científicament i és perillós seguir consells que no siguin mèdics en l’àmbit de la medicina”. A més, considera que els periodistes en ocasions opinen lliurement sense documentació prèvia: “els mitjans de comunicació han de col·laborar en combatre aquestes idees, en comptes de fomentar-les com en ocasions fan”.
Castella i Lleó elimina la vacuna de l'hepatitis B en els neonats
Només als nadons de mares portadores se'ls aplicarà la vacuna de l'hepatitis B per garantir la seva immunització
Albert Pedrol | 15 de maig de 2018
La Conselleria de Sanitat de la Junta de Castella i Lleó elimina la vacunació de l'hepatitis B en nadons acabats de néixer i passarà a administrar-la, només, en les primeres hores de vida dels neonats de mares portadores, per als quals també es manté l'immunoglobina HB en les primeres 12 hores de vida. D’aquesta manera ho detalla l’última actualització del calendari de vacunació infantil de Castella i Lleó per aquest any 2018, que a més, especifica que per als nens de mares no portadores, la pauta d'immunització davant de l'Hepatitis B serà de tres dosis, que s’aplicaran als dos, quatre i onze mesos de vida a través de la vacuna Hexavalent.
Amb l’aplicació d’aquesta nova política, Castella i Lleó segueix els passos d'altres autonomies que ja fa temps que van eliminar la vacunació de l’hepatitis B en els bebès, seguint, d’aquesta manera, les recomanacions de les societats científiques aprovades ara fa dos anys, l'abril de 2016, en un Ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut.
Arran de l’aplicació de la nova mesura, des del 5 d'abril d’aquest any 2018 els professionals mèdics que segueixen les embarassades estan obligats a documentar el cribratge prenatal de l'hepatitis B, que condiciona la pauta en el neonat, a través del Registre de Nous Avisats (RENA), per qualsevol naixement en un centre de la xarxa assistencial de Castella i Lleó, sigui públic o privat.
Més modificacions del calendari de vacunació
El nou calendari de vacunacions també estableix altres novetats, com per exemple que la immunització davant de malalties com el xarampió, la rubèola, la parotiditis i la varicel·la dels tres anys d'edat es realitzarà mitjançant la vacuna tetravírica. A més, la vacunació de les noies davant del virus del papil·loma humà (VPH) se seguirà duent a terme quan compleixin els 12 anys, i la segona dosi s’administrarà sis mesos més tard.
La resta del calendari es manté tal com es va establir en la darrera actualització. Així doncs, al cap de dos mesos de vida el calendari inclou la vacuna Hexavalent, que protegeix als infants davant de la diftèria, l'hepatitis B, el tètanus, la tos ferina i altres malalties contagioses. La segona i tercera dosi d’aquesta vacuna s’aplicarà als quatre i als onze mesos.

Com protegir el nadó de la tos ferina?
Redacció | 6 d'abril de 2018
La tos ferina és una malaltia infecciosa produïda per un bacteri, la Bordetella pertussis, altament contagiosa i que causa problemes respiratoris provocant tos, inflamació i febre.
Antoni Trilla, epidemiòleg de l'Hospital Clínic de Barcelona explica que en el cas dels nens petits "hi ha més probabilitat que apareguin complicacions". “Els nounats no tenen una bona resposta immunitària fins als quatre o sis mesos perquè abans no se’ls pot vacunar” explica.
Trilla assegura que hi ha dues solucions: la primera és protegir el nadó de la població contaminada. Per tant, si no té contacte amb persones infectades no li afectarà, i la segona opció és vacunar les embarassades.
Les embarassades fabriquen anticossos a diferència dels nadons, i s'ha demostrat que poden passar al nen l’efecte de la vacuna encara que sigui una petita dosi per estar protegit els dos o quatre primers mesos de vida fins que se'l pot vacunar a ell. "És com si la mare li prestés la immunitat per protegir-lo durant aquesta finestra de temps", diu Trilla. Països com els Estats Units i el Regne Unit.
Canal Salut. Generalitat de Catalunya
Calendari de vacuncacions segons l'edat de l'infant

Redacció | 19 de març de 2018
El Comitè Assessor de Vacunes de l'Associació Espanyola de Pediatria (CAV-AEP) cada any publica un calendari de vacunacions que els experts del comité consideren que s'ha d'oferir als nens i adolescents que resideixen a Espanya.