top of page

INFANTS I VIOLÈNCIA

Malauradament hi ha molts casos al món on els bebès creixen en un entorn poc agradable... Cal tenir en compte la situació global i evitar situacions de risc.

Gairebé 350.000 menors de Catalunya pateixen falta de recursos econòmics

Martí Pons I 13 maig 2018

La pobresa infantil ha augmentat a Catalunya en els últims 7 anys. De fet, gairebé 350.000 menors estan en situació de risc. Aquestes dades les publica l'estudi  Aquí, Avui, Encara creat per la ONG “Save The Children” que parla sobre els drets dels nens a Catalunya. En ell, s’alerta que una de cada dos víctimes d’agressions i abusos sexuals són nens o nenes. També els menors són els qui estan més exposats a situacions de violència extrema.

 

Els nens són el col·lectiu més afectat per la falta de recursos. El perquè d’aquesta situació es dóna a què la infància és el grup social que rep menys ajudes socials. A part, les poques ajudes que existeixen “no són suficients per la disminució de les desigualtats”, segons contrasta la ONG.

 

El 40% de les famílies monoparentals es troben en situació de vulnerabilitat economia, el mateix que en famílies amb sous precaris. Per tant, l’escassa renta i les despeses de un cost elevat, obliguen  a compartir llar, ocupar il·legalment  o patir desnonaments.

 

Totes aquestes conseqüències de la pobresa afecten directament als menors provocant dificultats en el seu desenvolupament físic, emocional i cultural. Aquestes dificultats venen donades per la manca de recursos vitals com són l’educació, la sanitat i un habitatge.

 

L’estudi de Save the Children constata que “ a Catalunya la cobertura d’una sanitat pública encara no és real” i que “les despeses sanitàries no cobertes accentuen a la desigualtat entre els nens.” Per això, l’estudio opina que és molt important un sistema equitatiu, pensant sempre en la garantia de poder donar accés a aquells nens més vulnerables a tots els serveis necessaris.

 

Depressió i ansietat

La manca de recursos estan vinculats amb l’obesitat, ja que existeix una clara relació entre el nivell socioeconòmic de la família i l’obesitat o sobrepès. També, la manca de recursos ocasionen trastorns mentals: el 7% dels menors amb dificultats han patit depressió o ansietat. Per exemple, l’abandonament escolar prematur augmenta entre els nens amb menys recursos.

 

De fet, l’accés a l’educació a nens fins a 3 anys també està criticat en l’estudi, ja que només el 4% dels menors d’origen estranger assisteixen a l’Escola Bressol.

 

Menors maltractats

El percentatge de nens víctimes de violència masclista ha augmentat el 68,7% entre el 2011 i el 2017. Segons informa la ONG en aquests darrers 6 anys, un total de 15 nens han mort a causa d’agressions domèstiques. L’estudi revela que molts infants són maltractats en el seu entorn familiar, enlloc d’estar protegits. A més, moltes vegades aquestes agressions no es denuncien i “l’agressió pot comportar conseqüències dramàtiques”.

Font: video de campanya Aquí, Avui, Encara 

Font: Campanya publicitat Save the Children

Font: El periódico I 12 març 2018

L'Aliança reclama l'aplicació de 7 ODS per abolir la violència infantil

Aliança per Eradicar la Violència contra la Infància reclama l’aprovació d’una llei per assolir els ODS relacionats amb la violència infantil i la igualtat de gènere a Espanya. L’acció es justifica per les dades reveladores de l’informe d’UNICEF sobre les diverses actituds violències que viuen els nens, sobretot a l’escola.

Arlet Mollà | 24 d'abril de 2018

Aldeas Infantiles SOS, Educo, Pla Internacional, Save The Cildren, UNICEF Comitè Espanyol i Worls Visions s’uneixen amb el nom d’Aliança per Eradicar la Violència contra la Infància amb l’objectiu de fer pressió al govern actual per aprovar una llei orgànica per protegir els nens i nenes. Reclamen assolir els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) relacionats amb l’eradicació de qualsevol tipus de conducta violenta contra els infants abans de la fi de la legislatura vigent, amb el suport de la Plataforma de la Infància. 

Aquesta crida col·lectiva per l’aprovació d’una llei que vinculi els ODS amb la realitat és la primera acció que l’Aliança inicia a Espanya i la idea està justificada per les dades alarmants dels documents publicats: el 2016 van fer-se gairebé 37.500 denúncies per delictes violents contra nens/es, entre 2012 i 2016 van morir més de 100 infants per causes violentes i, l’autèntica xifra destacada; el 48% dels nens i nenes a Espanya perceben l’escola com un espai insegur on patir maltractaments i abusos.

Font: pàgina quatre del document 'Alianza para erradicar la violencia contra la infancia'.

A més a més de dades reveladores, l’informe també inclou recomanacions específiques que l’Aliança considera imprescindibles per adjuntar a la nova llei. La futura normativa es proposa que sigui dotada dels recursos necessaris per coordinar els actors implicats en la vida de tots els infants i, d’aquesta manera, treballar de forma conjunta amb tota la societat per eliminar qualsevol tipus de conducta violenta contra la infància. 

Els set ODS que proposen eliminar la violència contra la infància i prevenir-la són: u, el 4.7. “per l’any 2030, assegurar que tots/es els/les estudiants adquireixin els coneixements i habilitats necessàries per promoure una cultura de pau i no violència (…)”; dos, el 5.2. “eliminar totes les formes de violència contra la dona i les nenes en els àmbits públic i privat, inclòs el tracta i explotació sexual i d’altres tipus”; tres, el 5.3. “eliminar totes les pràctiques nocives, com el matrimoni prematur o forçat, i la mutilació genital femenina”; quatre, el 8.7. “adoptar mesures immediates i eficaces per eradicar el treball forçat, posar fí a l’esclavitud moderna i al tràfic de persones (…)”; cinc, el 11.7. “d’aquí al 2030, proporcionar accés universal a zones verdes i espais públics segurs, inclusius i accessibles, en especial a les dones i als nens (…)”; sis, el 16.2. “posar fi a l’abús, l’explotació i tortura contra la infància”; i set, el 16.9. “d’aquí al 2030, proporcionar accés a una identitat jurídica per a tots, en particular mitjançant el registre de naixements”.

Per saber-ne més, 

segueix-nos!

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
bottom of page