top of page

RECENT NASCUT

Només néixer, els nadons han d'enfrontar-se a un munt de novetats que anirem coneixent.

Arribar al món abans d'hora

​

Andrea Capilla, Joan Estruch, Arlet Mollà, Albert Pedrol, Tatiana Pérez, Martí Pons i David Sagrera | 29 de maig de 2018

​

Canviant radicalment els plans dels seus pares i dels metges, l’A va decidir néixer amb 35 setmanes. Amb el que no comptava, però, era tot un seguit d’entrebancs que trobaria immediatament després de veure la llum per primera vegada. Totes les comoditats que tenia a la panxa de la seva mare, van desaparèixer. Tan bon punt va arribar al món, “va tenir problemes respiratoris i d’alimentació. No podia respirar per ell sol i respecte l’alimentació, van haver de posar-li una sonda i suero en vena. Era tan petit, que no tenia força per empassar ni succionar”, comenta la mare de l’A. Així també ho va fer la B. Tanmateix, a diferència de l’A, ella va trobar-se amb una altra mena de problemes. “Va néixer amb poc pes, tenia la glucosa baixa i no aconseguia estabilitzar-se. Pocs dies després, va patir una infecció d’orina”, explica la seva mare.

​

Amb aquest tipus d’obstacles, també va estar a punt de trobar-s’hi l’Adrià. La seva mare, Karina, apunta que “amb només 25 setmanes d’embaràs” va haver d’anar a urgències amb fortes contraccions (cada 3 min.) i risc de tenir un part prematur. De seguida, el ginecòleg va optar per donar-li la baixa de la feina, ordenant-li fer repòs total. I és que arribar al món abans d’hora -sobretot amb menys de 32 setmanes- pot resultar molt perillós per al nadó. A diferència de l’A i la B però, l’embaràs de l’Adrià va acabar seguint “el seu curs correctament i va néixer amb gairebé 40 setmanes” per la qual cosa, a banda de l’Ictericia neonatal, no va trobar-se amb cap dificultat.

Com l’A i la B, a Catalunya la taxa de prematuritat és d’un 7,3% (l’any 2012), amb un elevat percentatge en els prematurs extrems -d’entre 22 i 31 setmanes de gestació. L’augment d’aquests naixements s’expliquen per l’augment en la tendència de naixements de mares majors de 34 anys, així com l’augment dels embarassos múltiples. A més els canvis soci-demogràfics, econòmics i d’estil de vida en les dones i les dones embarassades, juntament amb l’augment dels embarassos per tècniques de reproducció assistida han tingut un fort impacte en la taxa de prematuritat global.

​

La metgessa adjunta del Servei de ginecologia i obstetrícia de l’Hospital Pius de Valls, Txell Creixell ha explicat que “la taxa de mortalitat neonatal és encara elevada en prematurs malgrat les millores en l'assistència perinatal. En nadons nascuts amb menys de 750gr és superior al 70%, mentre que els que han pesat 1.000-1.500gr en néixer, baixa a un 5,3%”.

​

La majoria d’embarassos duren unes 40 setmanes per a un correcte desenvolupament del nadó però, en el cas dels nadons prematurs, el naixement es produeix prèviament a les 37 setmanes de gestació. Ara bé, entre els bebès prematurs se’n diferencien tres tipus:

​

             1) Extremadament prematur: menys de 28 setmanes

             2) Molt prematur: de 28 a 32 setmanes  

             3) Prematur moderat: de 32 a 37 setmanes

​

Si la gestació és inferior a vuit mesos el nadó necessita un suport addicional -a l’hospital- per sobreviure fora de l’úter de la mare.

​

Aquestes circumstàncies provoquen una immaduresa fisiològica i metabòlica i, per tant, els sistemes digestiu, respiratori, circulatori i el metabolisme no estan totalment desenvolupats. Això converteix el nadó en un ésser molt més vulnerable a agents externs (des de malalties a rebre estímuls com la llum i el soroll).

​

Els naixements prematurs han augmentat amb els anys i les possibles causes poden ser moltes. La ginecologia i obstetrícia, Txell Creixell, comenta que “les causes més habituals són: l'increment de les tècniques de reproducció assistida, els parts múltiples, l’estrès laboral, el consum de tabac o alcohol, els problemes de salut materns, antecedents familiars i el retard o precocitat de la maternitat entre altres”.

​

La mateixa Dra. Creixell considera que molts dels naixements prematurs són evitables, a partir d’eliminar el tabaquisme o l’alcoholisme com hem citat anteriorment, però també afirma que “algunes patologies obstètriques, com ara la diabetis gestacional, la hipertensió o l'excés de líquid amniòtic, poden donar lloc a prematuritat. Controlant i tractant aquests factors durant l'embaràs es poden evitar alguns naixements preterme”.

​

És per aquest conjunt de raons que cal ser conscient del que comporta un embaràs i tots els factors que poden afectar el nadó negativament. Preveure és sempre millor opció que tractar. En cas de ser pares i tenir un bebè prematur és recomanable seguir les indicacions facilitades per Prematuros.info, on s’apunten consells per l’alimentació, les cures, prevencions…

​

L’altre aspecte molt important per contribuir al bon desenvolupament del nadó és treballar conjuntament amb l’escola, en cas que el bebè vagi a una llar d’infants, i amb la família. D’aquesta manera -tal i com indica Olga Guix, mestra de llar d’infants, coordinadora de l’etapa i del Departament de Pastoral dels Maristes Igualada- s’ajuda a l’infant i es busquen estratègies conjuntes per tal que el nen o nena pugui progressar adequadament.

​

LA NOVA NORMATIVA INCORPORA CANVIS EN L'EDUCACIÓ

​

Tot i que cada nen presenta les seves pròpies singularitats, diversos estudis mostren que l’aprenentatge cognitiu i motriu es veuen afectats en els casos de prematuritat extrema. En els dos casos analitzats, hem pogut comprovar que tant A com B van començar a caminar dins dels paràmetres normals. L’A va fer els seus primers passos als 16 mesos, una xifra que la seva mare valora que “no és aviat perquè hi ha nens que comencen a caminar a partir de l’any, però s’ho ha pres amb calma. Tant ell com el seu germà gran, que va començar als 18. Però la pediatra ens deia que no hi havia cap problema i ja veus que no té res a veure en ser prematur”. B va iniciar-se a l’aventura de caminar a partir dels 15 mesos, tal com diu la seva mare, “dins dels paràmetres normals”.

​

Pel que fa a l’inici de les primeres paraules, A i B presenten unes històries diferents. L’A va tardar molt en començar a parlar, i tot i que B va començar a dir les seves primeres paraules entre els 7 i 8 mesos, tots dos estan en mans d’especialistes per tal de treballar la comunicació i el llenguatge.

​

L’especialista en ginecologia, Txell Creixell, creu que és molt necessari fer un seguiment als nadons prematurs durant els primers anys de vida, per detectar alguna possible discapacitat motora, sensorial i dificultats per l'aprenentatge. La doctora afirma que “el risc de paràlisi cerebral en els pretermes de molt baix pes és del 10%”. Arran d’aquestes possibles problemàtiques que poden patir els nadons que naixen abans de les 40 setmanes, sorgeixen diferents opinions sobre l’edat que aquests s’hagin d’incorporar al sistema escolar, ja que pot beneficiar o afectar el seu rendiment acadèmic.

Fins a l’any 2015, els infants nascuts de forma prematura podien començar P-3, el primer curs d’educació infantil, més tard, amb quatre anys, si així ho consideraven les famílies, els metges i els Equips d’Assessorament Psicopedagògic (EAP), sempre que haguessin passat prèviament per una escola bressol. El curs 2015 - 2016 la normativa incloïa una novetat: ja no feia falta passar per cap llar d’infants, però per cursar infantil de forma tardana era necessari un informe que ho avalés de l’EAP i també del Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP), un servei social d’atenció especialitzada del sistema català de serveis socials, universal i gratuït, per als infants de fins a sis anys i les seves famílies. Irene Rigau, aleshores consellera d’Ensenyament, anunciava aquesta mesura per aquells infants en què el seu nivell de maduresa aconsellés retardar un curs la inscripció escolar, així com detallava que, segons un estudi intern elaborat per adaptar l’entrada al sistema educatiu d’aquests infants, els nascuts a finals d’any tendeixen a repetir curs amb més freqüència durant els primers cursos d’escolarització.

​

Aquest curs 2017 - 2018, el ministeri d’Educació, encapçalat per Íñigo Méndez de Vigo, ha permès que fossin només els pares dels nens prematurs qui escollissin l’any acadèmic en què s’escolaritzava els seus fills: el del seu naixement o la data en què estava previst, l’anomenada “edat corregida”. Aquesta mesura responia a les demandes sol·licitades a la Defensora del Poble, que era Soledad Becerril, pels pares dels nens prematurs. Les famílies detallaven que, tal com mostren diversos estudis, el procés maduratiu i d’aprenentatge dels nens prematurs es veuen afectats, i fins i tot s’aguditzen en l’evolució escolar a aquells casos en què el naixement prematur es produeix en l’any anterior al previst per al seu naixement a terme. Segons el psicòleg i pedagog Valentí Martínez-Otero, “és una mesura positiva en tant que permeti atendre més i millor la singularitat de cada nen”, que advoca per ser “sensibles” a les circumstàncies de cada alumne.  

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Aquesta opció per als pares de nens prematurs només es va enviar a Ceuta i Melilla, els àmbits educatius de la competència de Méndez de Vigo, però pretenien ser una referència per a qualsevol comunitat autònoma. Catalunya, juntament amb Andalusia i el País Basc, però, consideren que l’efecte d’escolarització de l’aplicació de l’edat corregida en el curs corresponent seria contrària al marc regulador de l’admissió d’alumnes. En la línia de rebutjar el retard de l’escolarització dels nens va l’estudi de la Universitat de Warwick (Irlanda), indicant que “els nens que van retardar l’entrada a l’escola un any no van tenir millor rendiment en les seves avaluacions acadèmiques… tot i ser de mitjana vuit mesos majors que els nens que van entrar a l’escola a l’edat apropiada”. L’estudi, a més, detalla que aquesta entrada tardana a l’escola “afecta els resultats dels exàmens estandarditzats de lectura, escriptura i matemàtiques administrats als nens de vuit anys”, que formaven part de la població irlandesa, alemanya i anglesa de la investigació.  

​

Actualment A té tres anys i mig, està cursant el seu primer curs d’educació infantil. Tot i que la seva mare ja va notar un canvi quant al comportament i a la comunicació de A respecte del seu fill anterior, des del centre escolar els van recomanar anar al CDIAP perquè “el veuen més immadur”. Segons ens explica la seva mare, des de fa dos mesos tenen visites amb una psicòloga del CDIAP, però allí mai li han comentat que el motiu de la seva immaduresa sigui haver nascut de forma prematura. “És de finals d’any i és més petit que un nen nascut al gener”, detalla la mare, que creu que això també té a veure amb la immaduresa del seu fill. Des del CDIAP, “els informes de la psicòloga mostren que A no té cap tipus de retard d’aprenentatge o mental, ja que, pel que fa als números, per exemple, té una percepció per sobre de l’edat que té”, explica la mare. La psicòloga justifica la poca comunicació del nen a una falta d’interès, així com “perquè va al seu rotllo”, afirma la mare. Així doncs, la mare de B conclou que no sap si el seu fill és més immadur que els seus companys de classe “perquè és prematur o perquè no li interessa, com em diu la psicòloga”.

​

Quant a B, ja té cinc anys i des de ben petita li fan un seguiment al CDIAP. Segons explica la seva mare, B “té un retard en el llenguatge. Al principi li costava pronunciar algunes paraules i més endavant li costava construir frases”. Tot i que actualment la visita un logopeda al CDIAP, també “la va veure un fisioterapeuta per determinar si tenia algun retard motriu i després una psicòloga per estudiar el seu desenvolupament global”. La logopeda els proporciona unes pautes i alguns exercicis per poder estimular el llenguatge de B, que es tancava en banda i no volia parlar quan s’adonava que no es feia entendre. “Per als altres nens construir frases llargues i ordenar correctament els elements que la integren no resulta complicat” amb cinc anys, diu la mare de B. I és que, de vegades, la B encara altera l’ordre normal dels adjectius o dels adverbis de les frases. “B va evolucionant correctament. A poc a poc va apropant-se al nivell dels seus companys, però encara li falta una mica”, detalla la seva mare.

​

Totes dues mares coincideixen en el fet que aquestes diferències acostumen a ser notables fins als sis anys, segons les informacions que han rebut, però inclouen diferents matisos. D’una banda, la mare d’A afegeix que els grans prematurs, els que naixen amb només sis mesos, poden arrossegar més temps alguns problemes, però no és el cas de B, que és un prematur lleu. D’altra banda, la mare de B comenta que cap a aquesta edat el retard del llenguatge “sol desaparèixer”. En alguns casos, però, detalla que es pot convertir en un trastorn d’aprenentatge, la qual cosa implicaria que el problema es prolongués o que, inclús, es convertís en permanent i irreversible.

 

L'ALIMENTACIÓ

 

L’explicació de la mare d’A coincideix amb les del Manual per a pares amb nens prematurs de l’Associació de Prematurs Hospital Clínic-Maternitat: els nens que naixen de forma prematura tenen problemes per succionar els aliments, així com per a deglutir. Així doncs, com bé explica la mare, a l’A “van haver de posar-li una sonda i un suero en vena per tal d’alimentar-se”. Això ho fan, segons indica el Manual, perquè molts dels nounats “gastarien un major nombre de calories en el procés de succionar i deglutir de la que podrien assimilar”, motiu pel qual els incorporen les primeres calories, que són aigua amb glucosa, per via intravenosa. En cas que en els següents dies els nounats no puguin alimentar-se per la via digestiva, és a dir, se’ls afegeixen proteïnes, grasses i vitamines i minerals a l’aigua amb glucosa que reben per vena. En el cas de la sonda, l’alimentació, que pot ser llet o fórmules especialment dissenyades per a prematurs, arriba a l’estómac a través de la boca o el nas.

​

Tots dos aliments són complets per al seu creixement, un desenvolupament que ha de seguir-se amb atenció, ja que “les alteracions nutricionals específiques evolutives inclouen raquitisme, osteopènia i anèmia”, indica Creixell. A mesura que el nen va creixent, aprendrà a succionar i deglutir amb normalitat, i és llavors, quan el manual indica que el nen ja podrà alimentar-se de la llet materna o de l’artificial mitjançant el biberó.

​

Quan a la llet materna, des de l’Associació de Prematurs de l’Hospital Clínic-Maternitat recomanen que el nen sigui alimentat amb llet fresca amb la màxima freqüència possible i determinen que les mares hauran de treure’s la llet entre vuit i dotze vegades, en el cas que sigui possible. Un cop el nen ja pugui succionar el pit, s’adverteix a les mares perquè tinguin “paciència”, ja que el nadó pot mamar lentament i fer pauses durant el temps de mamada.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Hi ha diferents fórmules artificials per aquells nens a qui les mares han decidit que no volen donar el pit: les fórmules i els fortificants de llet de mare. Les primeres tenen més calories i una quantitat superior de proteïnes, calci, fòsfor, zinc i magnesi, però redueixen la quantitat de lactosa i els àcids grassos, segons el Manual. “Els nens prematurs han de prendre aquest tipus de llets després de l’alta hospitalària fins que arribin a un pes pròxim al pes habitual del naixement”, és a dir, al voltant dels 3 kg. Al seu torn, les llets fortificants per a prematurs o acabats de nàixer amb baix pes proporcionen calories, proteïnes, calci i fòsfor que es recomana mantenir durant sis mesos i, preferiblement, fins a l’any de l’infant, segons l’Associació.

 

Més enllà d’aquests canvis inicials en l’alimentació, totes dues mares coincideixen que després no han tingut una alimentació diferent respecte els seus altres fills, sinó que els han anat incorporant els mateixos aliments i al mateix temps a tots dos. Fins i tot, la mare d’A detalla que “ha menjat millor A que el meu fill gran, perquè s’ho menja tot i ho vol tastar tot. El gran era més especial amb el menjar”.

 

PSICOMOTRICITAT

​

Els nadons prematurs poden presentar anomalies fisiològiques en el seu cos, com ara menys pes corporal, problemes respiratoris o pell més fina i sensible. Per això, i tal com venim explicant, han de ser tractats de manera diferents perquè el nadó es pugui formar correctament. A més a més, el nen prematur presenta una reducció de la capacitat per interactuar amb el seu entorn. L’alteració de l’estat infantil i la capacitat reduïda del nen en l’entorn proper, modifica la interacció entre els pares i el nen.

​

Per altra banda, els nens prematurs estan a la Unitats de Cures Intensives Neonatal (UCIN), que és un lloc amb molta llum, enrenou i estrès. Per tant, porta que els nens prematurs estiguin exposats a diari a molts factors d’estrès mentre estan sent tractats a la UCIN. Així, l’Institut Català de la Salut i altres autors especialitzats en prematurs consideren que és necessari un contacte directe entre pare- fill, un contacte tàctil, per a reduir aquest estrès dels nadons prematurs.

​

El massatge és un dels mètodes que des de la medicina i infermeria es considera important. La tècnica del massatge infantil consisteix en una estimulació tàctil, intencionada, carícies repetides, sobre la superfície del cos del nen. A més a més, el massatge al nadó també pot estimular el creixement i el desenvolupament, així com millorar la digestió i el metabolisme.

El massatge també pot solucionar alteracions amb la pell fina i sensible del nadó prematur. El tacte és un sentit imprescindible per la nostra vida. En la gestació, la pell del fetus està constantment friccionada i estimulada pel múscul uterí i la paret abdominal de la mare. Quan el nen neix té la necessitat de ser tocat i friccionat, estimulant així el conjunt del seus òrgans i de les seves funcions.

​

El massatge millora la circulació i també estimula el sistema immunitari. El massatge pot alleugerir el dolor i els símptomes de diverses afeccions. És relaxant, i a causa d’això contribueix a millorar els patrons de son i descans. El massatge també contribueix a les habilitats socials, ja que el contacte és una forma de comunicació, on mitjançant el massatge els pares es comuniquen amb el nen per una via no verbal que millora la relació afectiva entre ells i, en conseqüència, fomenta la seva autoestima i sociabilitat.

​

El benefici més important de donar massatges al seu fill prematur potser sigui que potencia l’afectivitat entre les dues (fomenta el vincle pares-fills), el qual, és particularment important si el nen ha passat els primers dies de vida a la incubadora. I a causa d’això incrementa l’afecció i llaços entre pares-fills.

​

Per altra banda, tal com ens informava Marc Monleón, graduat en Ciències de l’Activitat Física i de l’Esport (CAFE) i expert en psicomotricitat de nadons, ‘’durant els dos primers anys de vida, el nadó ha de tenir llibertat total per experimentar moviments i joc lliure, ha de ser una etapa d’autoaprenentatge on l’adult només donarà estímuls per augmentar la dificultat o bé per variar les tasques que pugui realitzar’’. Però l’expert, afegia que ‘’la natació és l’activitat estrella en l’actualitat per tots els beneficis que et dóna l’aigua’’. I això és exactament igual pels nadons prematurs? La resposta és ben clara, sí. És molt important pels nadons prematurs treballar el vincle amb els pares dins l’aigua, essencial. Per aquest objectiu han estat treballant diversos clubs de natació, com per exemple la Escuela de Natación Infantil Baby Ocean (Madrid), que treballen específicament amb nens prematurs.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

 

L’EVOLUCIÓ DE LA MEDICINA EN ELS DARRERS SEGLES

​

La medicina ha evolucionat molt en els darrers dos segles i hem passat del s. XIX on pràcticament no es coneixien casos de nadons prematurs al s. XXI amb un control específic i detallat de la criatura. Però què ha canviat en 200 anys?

​

Al segle XIX, en un temps en què la medicina era fonamentalment descriptiva, és quan apareixen les primeres referències a patologies neonatals. És l’època que els nadons prematurs comencen a despertar l’interès dels científics, tot i que l’opinió pública no estava molt a favor als desenvolupaments en aquesta àrea de la medicina i especialment en els nadons prematurs.

​

És durant el s. XX quan la neonatologia ha estat un dels camps de la medicina que més ha progressat. Són avançaments tant en diagnòstics com terapèutics, amb un desenvolupament increïble de la tecnologia que ha ajudat a la supervivència dels nadons prematurs.

​

La incubadora va néixer a París gràcies a Pierre-Constant Budin, alumne del Professor Tarnier. Els dos havien especulat sobre l'associació de la temperatura i la supervivència dels nounats menors de 2000gr. Els nadons es morien amb més freqüència si la temperatura rectal era de menys de 32 °C, i morien molt menys si la temperatura era de més de 36 °C. Anys després Budin va dissenyar una incubadora que escalfava l'aire, i al 1880 es patenta la primera incubadora tancada a París. Aquesta incubadora va ser exposada a una fira de Berlín, i va ser un èxit total l’any 1886.

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

​

Això ho va aconseguir posant als prematurs en cistelles i utilitzant un sistema d'escalfament de coixins posats sobre ampolles d'aigua calenta. El 1922, i d'aquesta manera es va obrir un hospital de prematurs a Chicago. 30 anys després, dels 8000 prematurs que havien passat per les incubadores, 6500 havien sobreviscut. Aquest fet va canviar l’opinió pública, que veia ja la possibilitat que aquests nadons sobrevisquessin.

​

Aquesta aportació va ser clau per al naixement de l'especialitat de neonatologia que queda reconeguda el 1960. La creació de l'especialitat de neonatologia va significar el reconeixement que els nounats podien ser tractats i que requereixen una atenció especial que els diferencia dels nens d'altres edats.

​

El canvi més recent pels nadons prematurs és el fet d’estar integrat en la família i el reconeixement d’aquesta, que té un paper essencial en la seva cura. El primer article sobre aquesta relació és va escriure l’any 1993. A partir d'aquest concepte en les unitats de cures intensives neonatals s'ha canviat d'actitud i s'integra a la família i especialment a la mare en la cura del nadó. No només s'han obert les unitats a què els pares puguin estar amb el nadó a qualsevol hora, sinó que les noves unitats de cures intensives neonatals es construeixen perquè les famílies també tinguin el seu espai mentre que el nadó prematur necessiti estar a l'hospital.

​

En definitiva a través d'aquests fets podem apreciar com ha canviat l'actitud davant els nounats. Veiem com la forma de pensar sobre aquests nens ha evolucionat des dels temps en què no se'ls concedia el dret a la vida fins a la neonatologia moderna en què el nadó es concep integrat en la seva família i es busca maximitzar el seu potencial de desenvolupament.

Segueix-nos

  • Facebook - White Circle
  • Twitter - White Circle

​© 2018 by BBNestar. Creat per Wix.com

Per saber-ne més, 

segueix-nos!

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
bottom of page