top of page

Aprenentatge

L'aprenentatge en un nadó és constant i aquí hi trobaràs tot allò relacionat amb el desenvolupament físic, social i cognitiu del bebè.

Conjunto del ferrocarril
peus nens
La decoración de los huevos de Pascua
Las preparaciones de Pascua
hermanos

"Al principi li costava pronunciar algunes paraules, ara li costa construir frases"

Andrea Capilla Acosta | 27 de maig de 2018

​

Entrevistem a la mare d'una nena prematura perquè ens expliqui més detalls dels nadons que naixen abans de complir els nou mesos. Per mantenir l'anonimat no proporcionarem el seu nom, sinó que anomenarem a la nena "B". Segons explica la seva mare, B va nàixer amb poc i pes i la glucosa baixa. Com a conseqüència d'això, va estar tres setmanes i cinc dies a la incubadora. Més enllà d'aquestes quasi quatre setmanes a l'hospital, B ha tingut un creixement i desenvolupament com qualsevol altre infant. Es diferencia dels seus companys de classe perquè té problemes per comunicar-se: no aconsegueix construir les frases bé i, de vegades, no sap com explicar-se. Actualment, B té 5 anys i va al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) perquè l'ajudin amb el seu problema de llenguatge. Allà, un logopeda va fent un seguiment de la seva evolució pel que fa al llenguatge i dona pautes i exercicis als seus pares perquè estimulin la parla de B. 

Amb quantes setmanes va nàixer la teva filla?

Amb 35 setmanes i cinc dies.

 

Quines dificultats va haver d’afrontar només nàixer?

Va nàixer en poc pes, tenia la glucosa baixa i no aconseguia estabilitzar-se. Després va tindre una infecció d’orina.

 

Com et va informar el metge d’aquestes dificultats?

Durant la revisió diària que feien als infants els metges i infermeres ens informaven de tot.

 

Quant temps va estar a la incubadora?

3 setmanes i dos dies.

​

Per part de l’hospital vau rebre ajuda o informació de què implica tenir un fill prematur?

Les infermeres van ser molt atentes i ens parlaven de tot el que implica, també estaven sempre disposades a contestar les nostres preguntes.

 

Un cop us van donar l’alta: vas notar canvis en les cures i les necessitats que havies de proporcionar-li a la filla prematura respecte de la teva altra filla?

Ella va ser la nostra primera filla. Després n’hem tingut una altra, les cures són iguals, pràcticament no hi ha diferència.

​

Has notat diferències de creixement o maduresa en ells? (Altres fills o respecte d'altres nens)

Hi ha petites diferències però crec que no estan relacionades amb el fet de ser prematura.

​

Va començar a parlar tard?

Les primeres paraules van ser entre els 7 i 8 mesos, dins del normal.

 

I a caminar?

Als 15 mesos, també dins els paràmetres normals.

 

És diferent l’alimentació d’un nen que naix de forma prematura?

No, amb les dues filles ha estat igual.

​

Té dificultats o problemes per dormir? Per ser prematur o per factors externs?

Inicialment, en sortir de l’hospital, tenia els horaris d’allí integrats i es despertava seguint l’horari que havia viscut a l’hospital. Dormia poc i després li costava adormir-se. Amb els mesos va anar canviant. Després de llevar-li el pit va allargar més les hores de son. Sobre els 3 anys i mig ja dormia tota la nit.

​

Hi ha algun tipus de problema en la maduresa quant a l’educació?

Té un retard en el llenguatge. Al principi li costava pronunciar algunes paraules, més endavant li costava construir frases, per tant, no es feia entendre. Això provocava que es tanqués en banda i no volgués parlar. A poc a poc va apropant-se al nivell dels seus companys, però encara li falta una mica. Continua cohibint-se quan creu que no podrà explicar alguna cosa.

​

Ha anat a un psicòleg/a o logopeda? Per què? Què li fan?

Al Centre de Desenvolupament Infantil i Atenció Precoç (CDIAP) li fan un seguiment des que era molt petita. La va veure un fisioterapeuta per determinar si tenia algun retard motriu. Després una psicòloga per estudiar el desenvolupament global que ens va derivar a la logopeda. Actualment torna a fer sessions amb la logopeda després d’una pausa d’uns 6 o 8 mesos. La logopeda principalment va fent un seguiment de la seva evolució i ens dona pautes i exercicis que podem fer per estimular el llenguatge.

​

Quants anys té ara la teva filla?

5 anys.

 

Es diferencia entre els seus companys? En algun moment s’ha diferenciat?

Sí, la diferència és evident. Per als altres nens construir frases llargues i ordenar correctament els elements que la integres no resulta complicat a la seva edat. La meva filla, de vegades, altera l’ordre normal dels adjectius o els adverbis de les frases.

​

Fins a quina edat es pot notar aquest canvi?

En principi cap als 6 anys el retard al llenguatge sol desaparèixer. Però pot derivar en un trastorn d’aprenentatge, cosa que implicaria que s’estengués en el temps i inclús podria ser permanent i irreversible. De moment, però, la meva filla està evolucionat correctament.

​

Ha tingut algun problema més enllà dels inicials?

No.

Fumar i beure alcohol durant l’embaràs afecten el desenvolupament físic i cognitiu dels nounats

Andrea Capilla Acosta | 25 de maig de 2018

​

Els embarassos humans duren unes quaranta setmanes des del primer dia de l’última menstruació o trenta-vuit des de la fecundació. El període de gestació, que dura aproximadament uns nou mesos, fa referència als diferents processos fisiològics de creixement i desenvolupament del fetus a l’interior de l’úter matern. És en aquesta fase quan els mals hàbits per part de la mare poden afectar el desenvolupament del nadó. Un exemple són les mares que fumen tabac i beuen alcohol.

​

Quant al tabac, la ingesta de monòxid de carboni i la nicotina del fum del tabac poden interferir en el subministrament de l'oxigen al fetus. La nicotina, a més, es

concentra a la sang fetal, al líquid amniòtic i a la llet materna, així com, es creua amb la placenta i pot aconseguir que les concentracions d’aquesta substància en el fetus sigui fins al 15% més altes que els nivells materns. Retardar el creixement fetal i la disminució del pes natal infantil són exemples dels efectes adversos que poden sofrir els nadons, així com mostrar senyals d’estrès i símptomes de la síndrome d’abstinència. En alguns casos, fumar durant l’embaràs està associat a avortaments espontanis i a la síndrome de mort sobtada del lactant (SIDS en anglès), així com en problemes d’aprenentatge i de comportament dels nens, a més d’un risc major a caure en l’obesitat. La dosis que les mares fumen durant l’embaràs està relacionat amb la quantitat de pes que perden els bebès: com més es fumi, més pes perdrà el nadó, però també duplica el risc que el nen es torni addicte al tabac si mai comença a fumar.

 

L’alcohol, al seu torn, també provoca trastorns en el desenvolupament del fetus com la Síndrome Alcohòlic Fetal (SAF). Aquesta síndrome, agrupada sota el Trastorn de l’Espectre Alcohòlic Fetal (TEAF en anglès), agrupa un gran nombre d’anomalies físiques, mentals, conductuals i cognitives que una persona pot presentar si durant el seu desenvolupament dins de l’úter matern ha estat exposat a l’alcohol. Les principals característiques poden dividir-se en tres categories:

​

  • Malformacions morfològiques, especialment defectes cranioencefàlics com aplanament de l’espai entre el nas i el llavi superior, tenir un llavi superior prim i els ulls petits.

  • Retard en el creixement: xifres de pes i/o de talla per sota del valor mínim de mitjana dels acabats de nàixer.

  • Alteracions del sistema nerviós central, expressades en alteracions cognitives, conductuals, de socialització i d’aprenentatge. Aquestes anomalies de la conducta i la intel·ligència poden valorar-se des de tres àrees: l’estructura anatòmica del sistema nerviós (per exemple un cervell petit) o anomalies en les diferents parts del cervell; el funcionament neurològic (aparició de convulsions, afectacions de les habilitats motores, pèrdua d’audició i problemes visuals, mala coordinació entre la vista i la manipulació); i, per últim, el funcionament intel·lectual que pot manifestar-se com trastorns de comportament (agressivitat, falta d’autocontrol dels impulsos, hiperactivitat, retard mental, problemes d’aprenentatge, mala memòria, problemes d’integració social i manca d’habilitats socials, entre d’altres).

​

Els problemes cardíacs, les alteracions òssies i articulars, els problemes de ronyó i trastorns del somni són també alguns dels signes clínics que poden associar-se a aquesta síndrome. Avui dia, no existeix un tractament curatiu per al SAF, ja que les alteracions que provoca l’alcohol al sistema nerviós central poden provocar lesions permanents, així com cada cas presenta unes característiques i no es pot generalitzar un tractament estàndard. 

"És important establir hàbits i rutines per tal que els infants se sentin segurs"

​

Arlet Mollà | 21 de maig de 2018

​

Entrevistem a Olga Guix, especialitzada en educació infantil i treballant amb el camp dels més petits des de 1997. Actualment és mestra de reforç dels cursos de la Llar d'Infants, coordinadora d'aquesta etapa i coordinadora del Departament de Pastoral de tota l'escola Maristes Igualada. 

​

Bona dia Olga, primer de tot, des de quan vas interessar-te per l'educació infantil?

Des de ben petita que deia que volia dedicar-me a l’educació dels més petits, volia ajudar a créixer als més petits. Per això, quan vaig acabar l’EGB tenia molt clar que colia estudiar l’FP d’educadora de Llar d’Infants. Finalment, però, vaig estudiar batxillerat i un cop acabat vaig fer els estudis de Tècnic de Llar d’Infants (FP). El 1997 vaig entrar a treballar a la Llar d’Infants on havia fet les pràctiques. Al cap d’un parell d’anys vaig entrar a treballar a Col·legi Maristes Igualada. El 2009 vaig iniciar els estudis de Magisteri en l’especialitat d’Educació Infantil.

​

Així doncs, quin factor va ser determinant per escollir aquest camí? 

M’agradava molt el camp de l’Educació i sobretot la dels més petits ja que en aquesta edat, és on els nens/es assoleixen molts aprenentatges i molts canvis tant fisiològics, emocionals, motrius… M’agrada poder formar part del seu aprenentatge i creixement.

​

A partir dels teus anys d'experiència, quin creus que és l'element més important en l'educació per un nen/a d'entre 0 i 3 anys?

En aquestes edats és molt important establir hàbits i rutines per tal que els nens/es es vagin sentint segurs. 

​

L'atenció al bebè és imprescindible pel seu desenvolupament?

És molt important poder estar al costat dels nens/es en aquestes edats per ajudar-los en el seu desenvolupament correcte, ja que si estem al seu costat, podem motivar-los i estar al cas d’alguna dificultat que pugui tenir. També és imprescindible perquè els nens/es necessiten l’estima de l’adult en el seu desenvolupament.

​

Quines són les dificultats més usuals davant d'atendre nadons en el dia a dia a la feina?

Avui en dia ens trobem amb forces dificultats el treball dels hàbits i les rutines per poder-los donar seguretat. 

El ritme laboral actual fa que els pares a vegades no puguin estar les hores que desitjarien amb els seus fills/es i això fa que costi marcar límits, que la poca estona que hi són els permeten moltes coses, no estan acostumants al “NO”. També les noves tendències en la criança fa que els nens/es que van a la llar d’infants els costi dormir sols al llit sense tenir una persona constant que els toqui o sense tenir una persona constantment al seu “servei”.

​

Quines característiques ha de tenir un/a mestre/a de llar d'infants per aconseguir el millor desenvolupament del nadó?

Un mestre/a de llar d’Infants ha de conèixer perfectament les fases de desenvolupament dels infants en aquesta edat. Estar al cas de totes les noves tendències d’aprenentatge i les noves tendències d’educació tant escolar com familiar. I tenir moltes ganes de poder formar part del creixement dels infants en aquesta edat.

​

Quins valors aprenen els nadons en una edat tan prematura?

Des del primer moment amb totes les actituds que els mostrem treballem diferents valors, des de l’aprendre a esperar, a compartir, a demanar perdó, a estimar als altres… En tots els moments viscuts en el dia a dia es treballen aquesta valors.

​

Quin tipus d'alimentació ha de seguir una criatura d'aquestes edats?

L’alimentació ha de ser saludable i equilibrada. És important anar introduint els diferents aliments de manera agradable de manera natural i ajudar-los en el procés del canvi de diferents textures (pas del líquid, al triturat i posteriorment al sòlid).

​

Quines activitats físiques s'han de promoure als bebès? Per què?

En tots els cursos de la Llar d’Infants se’ls proporcionen moments específics de psicomotricitat. En aquests espais se’ls ofereixen diferents materials per tal d’afavorir diferents aspectes motrius. 

En tot el moviment continu del nen/a hi ha activitat física a aquesta edat. És important ajudar als nens/es en el seu el procés locomotor i no avançar-nos a cap pas ja que els hem de motivar per assolir-los per ells sols/es. Un exemple, seria no posar-los asseguts si ells/es per si sols no s’asseuen. S’asseuran quan estiguin preparats.

Per assolir tots els processos motrius de manera correcta, és molt important que els nens/es estiguin al terra el major temps possible, deixant les tombones, cadiretes, “tacataca” … utilitzant-los només per moments concrets. D’aquesta manera els hi oferim la possibilitat d’assolir per si sols aquest desenvolupament.

​

Quina és la teva visió respecte la vacunació?

Penso que els especialistes mèdics són qui posen les edats de les vacunes. Cal tenir en compte, que els nens/es que van a l’escola estan en contacte amb els altres nens/es i per tant és important estar ben protegits.

​

En el teu dia a dia al llarg de tots els anys que fa que treballes en aquest sector, t'has trobat mai amb el cas d'algun nadó amb dificultats físiques i/o cognitives?

Doncs si, tot i que m’he trobat en pocs casos. Una vegada vaig tenir una nena/a amb dificultats motrius. 

També m’he trobat amb un nen/a amb dificultats socials, més endavant va ser diagnosticat amb autisme.

En aquesta edat, és difícil que els especialistes puguin fer un diagnòstic clar però és molt important totes aquelles observacions que fem i aquelles intervencions que podem fer de manera precoç quan observem alguna dificultat amb els nostres alumnes.

​

Podries explicar l'actitud davant d'aquest cas? Quins factors s'han de tenir més o menys en compte alhora de tractar amb un bebè d'aquestes característiques?

En els dos casos vam treballar conjuntament amb l’equip d’Orientació de l’escola i la família per tal d’ajudar la nena en el procés motriu i buscant estratègies i recursos per tal que el nen/a es pogués relacionar (dins de les seves possibilitats) amb els companys/es i ajudar-los a gestionar les seves respostes i accions.

​

Molt interessant i, ja per acabar... t'agrada la teva feina?

M’encanta la meva feina. Aquesta seria la frase del meu sentiment actual.

M’encanta formar part del creixement i dels aprenentatges dels nens/es en aquestes edats. Són unes edats molt agraïdes. És molt bonic anar a fer activitats de Pastoral a la resta d’aules de l’escola i que els alumnes que han vingut a la Llar d’Infants et cridin o et vinguin a abraçar.

​

Moltes gràcies Olga, un plaer haver-te pogut fer aquesta entrevista i aprendre una mica més en tot aquest àmbit, fins una altra.

Gràcies a vosaltres, tot un plaer.

Per saber-ne més, 

segueix-nos!

  • Facebook - Grey Circle
  • Twitter - Grey Circle
bottom of page